fredag 9 mars 2012

Hemlagade chili-cheese


Vem älskar inte dessa små god-bitar! Här kommer ett recept som jag lovar är gott. En kille som heter Stefan har lagt ner mycket jobb, på att hitta ett perfekt recept, dessutom har han massor av fantastiska recept på hamburgare på sin sida. Är ni också förtjusta i chili-cheese? Brukar ni handla i affären och tillaga hemma, eller blir det när ni svänger förbi något snabbmats-ställe? Eller gör ni också hemma-lagade? Vilket recept använder ni av er i så fall?

Det här behöver du:
Riven smältost
1 Röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
Grön paprika, urkärnad och finhackad
1,5 dl ljus lättöl (t.ex. Budweiser)
1,5 dl Vetemjöl
Ströbröd
Ljummet vatten
2 krm salt
Cayennepeppar

Gör så här:

Blanda öl, vetemjöl och salt till en lättflytande smet som du ställer i kylen. Låt stå cirka 30 minuter. Under tiden blandar du den rivna osten, spansk peppar, grön paprika och cayenne-peppar i en skål efter tycke och smak. Ett tips är att ha ganska stor andel ost så att bollarna håller ihop. Tillsätt lite varmt vatten och blanda runt. Ta upp lite ostblandning och pressa ihop hårt så den formas till en boll, ca 3 cm i diameter (blir de för stora kommer inte osten att smälta ordentligt i mitten). Det är kladdigt, skojigt och ibland lite knepigt, när osten blir varmare och börjar smälta brukar den dock vilja hålla ihop. Rulla sedan bollarna i vetemjöl och ställ in i kylen.

Värm frityroljan till ca 170 grader. Doppa de mjölade ostbollarna i frityrsmeten, se till så att smeten täcker varenda liten millimeter av bollarna. Rulla dem sedan i ströbröd tills de är helt täckta. Lägg ner några få i fritösten och fritera tills de har fått fin färg, ca 1,5 min. Om du märker att någon börjar läcka ost är det bara att ta upp den. Man hör ganska väl när det börjar spraka i oljan.

Ställ dem varmt (t.ex. i en ugn på 75 grader) medans du gör allihopa.

/Olivia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar