tisdag 6 mars 2012

Fisk är gott!

En härlig rätt med mild torsk, lime, vitlök och frästa grönsaker. Rätten är beräknad för 4 portioner. Tillagningstid 40 min + 40 minuter att rimma


4 bitar torsk, gärna av ryggbiten, krav-märkt
1 dl strösocker
1 dl salt
1 liter vatten
2 msk smör


GRÖNSAKER:
1 squash (350 g)
2 fänkål (á 250 g)
2 vitlöks-klyftor
20 körsbärstomater
olivolja
2 påsar babyspenat (á 80 g)
4 msk rostade pinjenötter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar


AROMSMÖR MED LIME:
2 lime
100 g smör, rumsvarmt
1 vitlöks-klyfta
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

1. Blanda socker, salt och vatten till rimningslagen. Rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur ca 40 minuter.
2. Smör: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda smör, lime-saft, skalad och pressad vitlök, salt och peppar. Forma smöret till en rulle i smörgås-papper. Ställ kallt att stelna.
3.Grönsaker: Ansa och fin-strimla squash och fänkål, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken.
4. Sätt ugnen på 125 grader. Låt torsken rinna av och torka den med hushålls-papper. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i fisken och stek den ca 1 minut på var sida. Lägg fisken på ett ugns-säkert fat och stek mitt i ugnen ca 15 minuter.
5. Fräs tomaterna i 1 msk olja i en stekpanna i ca 3 minuter. Ta upp dem på ett fat. Fräs de strimlade grönsakerna och vitlöken i 1 msk olja ca 3 minuter. Vänd ner spenaten och tillsätt tomater och nötter. Smaka av med salt och peppar.
6. Skär lime-smöret i skivor och rulla dem i lime-skalet. Servera fisken med de frästa grönsakerna och lime-smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar